Verlies en opnieuw beginnen

Ik zie 2020 als een nieuw begin. Het thema in ons schrijverscafé was bevrijding. Ik denk dat ik het wel als een bevrijding mag zien. Sinds 2006 ben ik met mijn eigen project bezig geweest, ik moest erachter zien te komen wat mijn ervaring mij te zeggen had. Inmiddels – en dat begon in 2014 – ben ik door het veelvuldig schrijven hier stapje voor stapje achtergekomen. Door het voorlezen uit mijn dagboeken aan mijn hoogbejaarde vriendin Wannie, kwamen we tot inzichten. Iedere donderdagochtend zaten we, onder het genot van een heerlijk kopje koffie, drie uur samen te brainstormen over onze ervaringen en inzichten. Mede door haar zijn mijn boeken tot stand gekomen.

Eerst wilde ze blijven leven om mijn eerste boek nog te mogen meemaken en later vond ze het belangrijk om het succes van mijn tweede boek nog mee te maken. Dit is haar gelukt maar helaas op 6 januari jl. is zij overleden.

We hebben acht jaar lief en leed gedeeld. Er is niemand op deze aardbol die mij zo goed kent. Ze was meer als een moeder en goede vriendin, zij heeft mij erdoor heen gesleurd. Het voelt voor mij dan ook dat ik mijn project kan afsluiten. Ik wil mezelf verder geen druk meer op de schouders leggen. Ik heb mijn drie presentaties Nu als korte YouTube filmpjes openbaar gemaakt en ik zie wel of mijn boodschap wordt verspreid. Het is goed zo!

Ik hoop wel dat het een bijdrage mag zijn voor andere mensen, dat ze geïnspireerd raken om anders naar zichzelf en naar de omgeving te kijken. Dat wanneer je de wereld mooier wilt zien of maken, dat verandering begint bij jezelf. Je kunt rust vinden maar niet met een vol hoofd of een druk, hectisch leven. Je moet stilte momenten inlassen en luisteren wat je intuïtie je wil vertellen.

Gisteren zei ik nog tegen mijn schoondochter: ‘Luister naar hetgeen in je gedachte komt, denk erover na en handel ernaar. Ideeën moeten in de materie worden gezet en niet in de lucht blijven hangen. Een zaadje doet het ook pas in de grond.

Ruimte en tijd heb ik nu weer voor andere zaken. Ik heb besloten dat dit een jaar wordt waarin ik nog meer verbonden wil zijn met de natuur en mijn medemens. Mijn inspiratie mag stromen en ik zal ermee doen wat noodzakelijk is. Wat het precies zal zijn dat weet ik nog niet. Ik begin gewoon op de volkstuin of moestuin, ik wil deze omtoveren tot een klein paradijsje. Dit houdt in dat ik er veel uren aan zal moeten besteden maar ik zie het als een nieuwe uitdaging. Voor mij mag het voorjaar worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.