Licht

Kerst is in alle godsdiensten een lichtfeest. Maar hoe straalt het licht in jouw leven?

Ik heb een videofilm gezien van Daniël van Egmond, deze sprak mij enorm aan. Hij vertelde het verhaal over ‘Het mysterie van Bethlehem’. Hij legt in zijn voordracht uit hoe het verhaal eigenlijk vertelt moet worden. Dat het evangelie van Lucas en Matheus eigenlijk twee verhalen zijn over het aardse (zuivere) kind en het staande (hemelse) kind. Deze dienen samen te komen in het verborgene, waar de transformatie kan plaatsvinden.

Het kruis (links) symboliseert de koning deze staat voor macht, strengheid en rechtvaardigheid. Rechts de hogepriester die staat voor het goddelijke en genade. Symboliek is een speling van taal, zo staat de os voor prins die zich ontwikkelt tot koning en de ezel voor priester, die zich ontwikkelt tot hogepriester. 

Deze foto komt uit een videofragment ‘Change Yourself – change the world’ van het Gouden Rozenkruis

Het verhaal van Lucas, de herders met de schapen, symboliseert de aartsengelen die de mensen begeleiden tot transformatie om weer een zuiver mens te kunnen worden. Het verhaal van Matheus gaat over de Drie koningen, dit zijn Aartsengel: Michaël, Gabriël en Rafaël.

Michaël staat voor goud en bevindt zich op het horizontale vlak. Gabriel staat voor wierook en bevindt zich in het  verticale. Rafaël staat voor mirre en zorgt voor de verbinding.

Symboliek is niet voor iedereen te begrijpen, maar wat ik ervan heb begrepen is dat wij in het horizontale ofwel het aardse onze ervaringen dienen op te doen en moeten streven naar het verticale, de verbinding tussen het aardse en het universum. In de verbinding ligt het verborgene en staat symbool voor zuiverheid, kracht en licht. Het komt erop neer dat wij ons eigen licht moeten ontsteken om anderen hiermee te raken. Het is zo makkelijk om iets van anderen te vinden maar het leeft veel eenvoudiger als je weet dat je een lichtpuntje voor anderen bent en kunt zijn. Als je ziet dat mensen het leuk vinden als je komt of het fijn vinden dat ze aandacht van je krijgen. Misschien is Kerst hier wel voor bedoeld, dat jij je licht laat stralen.

Je kunt je openstellen voor het licht, je kunt je erdoor laten verwarmen. Je beslist zelf of je het toelaat. Sommige mensen zijn ook bang voor het licht. Misschien is de liefde en warmte te veel. Ik ben mij hiervan bewust geworden op Bali, veel mensen vragen zich af of zachtaardigheid wel echt en gemeend is omdat wij in een heel andere cultuur leven. Inmiddels weet ik uit ervaring dat we allemaal één zijn. We leven in een engelenrijk, we zijn er om elkaar te helpen om onze lessen te leren en daarom kunnen we met Kerstmis licht laten schijnen en terug zien wat goed en minder goed ging en een nieuw plan maken voor het komende jaar. We spreken onze intentie uit en geven er vorm aan. De hulp word je dan geboden door de engelen om je heen, zij wijzen je de weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.