Je ware aard

Je ware aard is goud waard!

Een mens die zijn natuurlijke en wezenlijke behoeften kan en mag ontwikkelen zal in alle opzichten, dus ook sociaal-emotioneel en moreel, groeien.

Door mijn pompoenen project werd alles mij zo duidelijk, het waren de puntjes op de -i-. De natuur kan niet anders als zijn ware wezen laten zien en ik zie nu dat in beginsel alles mooi is. Ik vraag mij dan zo af en toe af: Waarom zien wij mensen deze ware aard niet bij ons zelf? Waarom moeten anderen je hier op wijzen? Wat is de reden dat we ons zelfvertrouwen kwijt raken? Niet voldoende eigenwaarde hebben? Meten wij ons constant aan anderen? Willen wij aan de verwachtingen van anderen voldoen? 

Ik las laatst een mooi zinnetje: ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen.’ Het blijkt dat bijna niemand eraan ontkomt, het is onze levensschool, het hoort bij onze persoonlijke ontwikkeling. 

Wanneer je denkt dat je taak van het opvoeden erop zit dan mag je beginnen aan het realiseren en het vinden van je eigen ware aard. Wat ging er goed en wat kon anders? Het enige dat je weet is dat je je uiterste best hebt gedaan maar dat hoeft niet altijd zo te zijn begrepen. Het boek ‘Anna, Hanna en Johanna’ geschreven door de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson bracht mij weer terug in mijn herinneringen aan vroeger. Waarom herinner ik mij zo weinig van mijn grootouders, wie waren zij? Wat vonden ze belangrijk in het leven? Dit was een hele andere generatie, anders denkend en gelijkheid tussen man en vrouw nam misschien net een beetje vorm aan. In ieder geval mocht mijn moeder (1922) verder leren ze ging naar de mulo. Later leerde ze het kappersvak bij haar vader in de zaak. Zij was een zelfstandige vrouw en moeder met een kapperszaak aan huis met een gezin van tien kinderen (twee overleden). Dit waren toch wel heel andere tijden dan nu. Ik vind het moeilijk om te begrijpen hoe zij zich heeft gevoeld en ik heb het haar ook nooit echt gevraagd. Volgens mij droeg zij gewoon haar lot denk ik.

Eén antwoord op “Je ware aard”

  1. Leuk om ook even terug te kijken en je afvragen hoe de grootouders door het leven zijn gegaan. Ook dichterbij terugkijkend en je afvragen hoe jouw moeder zich heeft gevoeld in haar leven als werkende moeder van 12 kinderen met kapsalon aan huis.⁉️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.