Identiteit

Je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar maar ik heb wel geleerd dat het er toe doet wanneer je eens in de schoenen van de ander gaat staan. De vraag zou namelijk kunnen zijn: ‘Waarom denken wij anders?’

Mijn dorp IK. Wie wil ik zijn, hoe wil ik gezien worden en wat kan ik er zelf aan doen?

In een van de praatprogramma’s liet Adriaan van Dis horen dat het goed zou zijn als iedereen het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’ van Sinan Çankaya zou gaan lezen. Dit heb ik dan ook gedaan. Sinan schrijft onder andere: ‘Identiteit is een zoektocht naar eenheid en het besef dat die er niet is, het inzicht dat we ons het best kunnen verzoenen met de meerdere versies van onszelf, met het glibberige van ontmoetingen, en met vallen en weer opstaan. Identiteiten vereisen onderhoud, en dat werk heeft geen eind.’

Het boek gaat over zijn levensverhaal, de ervaringen, de confrontaties, al die momenten die hem uiteindelijk min of meer opstandig hebben gemaakt omdat hij niet kon zijn wie hij wilde zijn ‘Nederlander’, hij is namelijk gewoon in Nijmegen geboren. Ik begrijp zijn frustratie wel. Als je van jongs af aan je best doet om iets of iemand te worden, je hier volledig voor hebt ingezet en je toch op je uiterlijk wordt beoordeeld, dan maakt dit je strijdlustig.

Maar zijn strijd tegen alles en iedereen om begrip roept ook weer ongewenste reacties op. Racisme en etnisch profileren heeft hem in zijn greep. De oorzaak ligt al in zijn jeugd door een opmerking die hem eigenlijk onbewust heeft geholpen om te worden die hij nu is. Eigenlijk zou hij deze persoon dankbaar mogen zijn, de pijn heeft van hem een doorzetter gemaakt. Dit inzicht zou hij beter kunnen uitdragen. 

Ik weet dit uit eigen ervaring, mij is ook ooit iets gezegd over mijn vertekend ‘zelfbeeld’. Dit deed mij enorm pijn, ik ben toen op zoek gegaan naar de betekenis hiervan, ik bleef maar zoeken totdat ik mezelf begreep. Ik ging er over schrijven met de hoop dat anderen mij zouden begrijpen. Wat je ook in de greep houdt, je kunt hierboven uitstijgen. Het is namelijk je eigen strijd om je hiervan te bevrijden. Wanneer je kunt inzien wat het je heeft gebracht dan kan je krachtig verder met je leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.