Hoogtevrees

Fietsend door het land van Maas en Waal word ik gegrepen door de natuur. Ik stap meerdere malen van mijn fiets af om iets te fotograferen. Als eerste een enorme paddenstoel en nadat ik weer was opgestapt zag ik kort daarna een boom die mij iets wilde duidelijk maken. De gedachte die bij mij opkwam was: ‘Hoogtevrees’.

Natuurlijk vroeg ik mij af waarom de boom mij deze gedachte bezorgde, volgens mij kwam het door de gebogen kale takken waarmee hij de weg naar beneden ging. Wat zou de reden zijn geweest dat er zo’n verandering heeft plaatsgevonden? De natuur ervaart net als wij situaties die doen besluiten om een andere richting op te gaan.

Ik vraag me af waarom we door het leven heen zoveel waarschuwingen krijgen wanneer je te snel groeit? Zoals de volgende spreekwoorden:

Je hoofd boven het maaiveld uitsteken.’ Men bedoelt hiermee dat mensen worden afgestraft voor of geremd in het ontplooien van talenten omdat ze meer talent hebben dan gemiddeld.Tot grote hoogte stijgen.’ Veel bereiken, uit de hoogte doen, je beter voelen dan een ander en dat ook laten merken.

Ik herinner mij van vroeger ook de jongens en meisjes op school die te snel groeiden die schaamde zich om hun lengte en gingen – misschien onbewust – met hun schouders naar beneden lopen, sommigen liepen later met een rechthouder. Mijn ouders wilden dat we met de borst vooruit liepen, wat je een trotse houding gaf. Maar met al deze waarschuwingen durfde je niet buiten de boot te vallen en paste je jezelf aan.

Tóch vind ik dat we ons van deze ‘valse’ overtuigingen moeten zien te bevrijden en het lef hebben om je nek te gaan uitsteken. Als je weet wat je wilt, dan moet je jezelf geen angst laten aanpraten als blijkt dat je persoonlijke groeiproces voorspoedig gaat. Durf te staan voor wie je bent, doe datgene wat je graag wilt doen en wees je bewust van je innerlijke kracht want deze heb je niet voor niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.