De natuurlijke orde

‘De natuurlijke orde’ laat zien dat de dingen alleen maar groeien en veranderen van binnenuit, doordat er een natuurlijk evenwicht is. Niet door druk van buiten.’ (Het vuur, Katherine Neville)

Het gaat niet van zelf om alles in evenwicht te brengen

Het is zó waar, ook in de mens moet eerst orde op zaken worden gesteld, dat wil zegen dat je jezelf zo goed gaat kennen dat je inziet dat alle eigenschappen in je aanwezig zijn. De mooie maar ook de minder mooie, ze dienen het evenwicht in jezelf te bewaren.

Dit werd mij kort geleden in diverse situaties duidelijk gemaakt. We zien graag onze goede eigenschappen en wanneer de minder goede eigenschap zich aandient dan kan je jezelf hier misschien een beetje voor schamen maar je kunt het ook bedanken. Je kunt jezelf afvragen wat de reden was dat je zo reageerde, wat ging eraan vooraf? Zoek het nooit buiten jezelf, een ander is misschien de aanleiding voor jouw reactie maar het komt uit jou. Het wil gewoon iets duidelijk maken, als je het begrijpt is je schaamte voorbij.

Om een voorbeeld te geven. Iemand had in het volste vertrouwen zijn ‘dikke’ portemonnee op tafel in een restaurant gelegd. Hij was in goed gezelschap en stond nergens bij stil. Iemand die hem later op de avond kwam ophalen haalde een grapje uit en nam de portemonnee van tafel weg. Op het moment van betalen miste hij deze en werd argwanend, zocht om zich heen en in zijn gedachten verdacht hij mogelijk iemand. Wat hier zichtbaar werd gemaakt is dat de goede man diep in zijn hart goed van vertrouwen is. Maar misschien – zoals die avond – té goed van vertrouwen en aan de andere kant liet wantrouwen en achterdocht zich ook even zien. Dit was een mooie les in bewustwording.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.